Kom in actie voor basisvaardigheden!

Gepubliceerd op: 3 september 2024 16:40

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. In gemeente Dinkelland gaat het om 9% van de volwassenen. Dat niet alleen, 1 op de 4 jongeren van 15 jaar heeft een taalachterstand. Als jongeren met die achterstand van school komen lopen zij het risico de nieuwe generatie te worden die niet mee kan doen.

Moeite hebben met basisvaardigheden heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan mensen die hier géén moeite mee hebben. Op 8 september is het Wereldalfabetiseringsdag. Van zondag 8 tot en met zondag 15 september organiseert Stichting Lezen en Schrijven daarom samen met gemeenten en organisaties door heel het land de Week van lezen en schrijven. De stichting roept heel Nederland op in actie te komen voor basisvaardigheden.

Bij de Bibliotheek kun je altijd terecht voor hulp bij basisvaardigheden. We hebben het Taalhuis waar je terecht kunt voor Nederlandse taal, we organiseren inloopspreekuren en cursussen om te helpen bij alle vaardigheden. 

Naar het Taalhuis

Naar de spreekuren

Naar de cursussen