De Nationale Voorleesdagen in de bibliotheek in Denekamp

Gepubliceerd op: 6 februari 2024 10:03

Afgelopen week hebben de Nationale Voorleesdagen plaatsgevonden in heel Nederland en zo ook in deze regio. Het boek Help! Een verrassing! is gekozen tot het prentenboek van het jaar en stond daarom centraal bij dit voorleesmoment. Om er een speciaal feestje van te maken werden er in Denekamp groepen kinderen van verschillende kinderdagverblijven uitgenodigd om naar de bibliotheek te komen om van dit voorleesmoment te genieten.

Bij aankomst werden de kinderen getrakteerd op een beker ranja en een krentenbol. Dat was nog eens een goed begin! Vervolgens namen de kinderen samen met hun leidsters plaats in de gezellige voorleeshoek van de bibliotheek. En wat een verrassing! Er werd niet uit het boek voorgelezen maar er stond een houten verteltheater met grote vertelplaten waardoor alle kinderen alles goed konden zien. De meeste kinderen hadden het boek al voorgelezen gekregen in de groepen ter voorbereiding. Ze wisten dus goed te vertellen wat er ging gebeuren in het verhaal. Over Vos August die zich
zorgen maakte over de verrassing die Eekhoorn Suus voor hem in petto had. Want Suus houdt van wild en druk, en August van rustig en voorzichtig. Gelukkig bleek de verrassing een fijne picknick te zijn en bleken alle zorgen van August voor niets geweest.

Verrassing
Voor de kinderen volgde er ook een verrassing! Want ook zij gingen picknicken. En geen gewone picknick maar een muzikale picknick!  Een groot kleed werd uitgespreid en daarop mochten de kinderen met allerlei muzikaal fruit, van bananenshaker tot stoffen peer met belletjes en schudeitjes muziek maken. Wat een gezelligheid! Tot slot kregen de kinderen het boek met het knuffeltje August cadeau, om in de groep het nog eens opnieuw te kunnen lezen.

Zelf aan de slag
Tijdens De Nationale Voorleesdagen wordt het belang van voorlezen extra benadrukt. De bibliotheek ondersteunt ouders met jonge kinderen graag bij het voorlezen in deze week maar ook vooral ná deze week, met een uitgebreide collectie fantasierijke prentenboeken. Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van jonge kinderen. De bibliotheekmedewerkers zoeken graag mee naar een boek dat past bij elk kind!

Lid worden
Alle kinderen t/m 6 jaar die tijdens de Nationale Voorleesdagen lid worden van de Bibliotheek krijgen een vingerpopje van Vos August (uit het prentenboek “Help! Een verrassing!” cadeau. Het lidmaatschap van de Bibliotheek is voor kinderen en jongeren tot 18 jaar gratis.