Leesniveaus
Als ouder kun je je kind heel goed helpen met leren lezen. Door voor te lezen, samen te lezen, interesse te tonen in wat je kind leest en boekjes voor ze uit te zoeken. Maar welke boekjes zijn geschikt voor welke leeftijd?
Leesniveaus
De jeugd leesboeken zijn ingedeeld naar leeftijd. Op de rug van de boeken vind je letters waarmee wordt aangegeven voor welke leeftijd het boek bedoeld is.
- AB: BoekStart boekjes voor baby's van 0 tot 2 jaar.
- AP: Prentenboeken voor peuters tot 4 jaar.
- AK: Prentenboeken voor kleuters vanaf 4 jaar.
- E: Eerste leesboekjes voor beginnende lezers.
E - S: Start niveau.
E - M3: Midden groep 3.
E - E3: Einde groep 3.
E - M4: Midden groep 4.
- A: Leesboeken tot 9 jaar.
- AJ: Informatieve boeken tot 9 jaar.
- J: Informatieve boeken vanaf 9 jaar.
- B: Leesboeken van 9 tot 12 jaar.
- C: Leesboeken voor 12 jaar en ouder.
- D: Leesboeken voor 15 jaar en ouder.
Leesplezier staat voorop
Boeken op AVI-niveau zijn speciaal geschreven om te oefenen met het technisch leren lezen. Maar als je kind een boek wil lezen dat niet precies past bij zijn of haar leesniveau, is dat helemaal niet erg. Het belangrijkste is, dat het boek past bij zijn of haar interesse. Laat je kind gerust ook eens een informatief boek kiezen, bijvoorbeeld over dieren, sport of stoere beroepen. Of een stripboek, een zoekboek, een doe-boek, of een tijdschrift. Laat het plezier voorop staan, want daarmee stimuleer je je kind om (meer) te gaan lezen.
Wanneer is een boek te moeilijk?
Om te beoordelen of een boek te moeilijk is, kun je de vijf-vinger-test toepassen. Laat het kind zelf een boek kiezen en de eerste bladzijde lezen. Bij elk woord dat het niet kent, steekt het 1 vinger op. Als dit meer dan 5 woorden zijn, is het boek nog te moeilijk en een te moeilijk boek gaat vaak ten koste van het leesplezier.